Fijnstof meters op tilt na brand Westervoort: een timelaps

Brand in autosloperij in de Maststraat in Duiven.
bron: westervoorpost.nl

Wat een brand. Zie de rookpluim en tevens het artikel in de Westervoortpost. Hoe kun je nu als burger wetenschapper inzicht krijgen in de fijnstof ontwikkeling. Vooral achteraf wil je kunnen analyseren wat de route is geweest van de fijnstof en welke concentraties fijnstof er gemeld zijn. Dus wat energie er in gestoken en alle sensoren in NL in de route opgezocht, de waarden verwerkt van die bewuste dag en daarvan een timelaps gemaakt.

timelaps gebaseerd op aantal sensoren > 10ugr/m3

De timelaps ziet er leuk uit maar is eigenlijk een beetje misleidend. Ik heb namelijk alleen
gebruik gemaakt van het aantal sensoren die een drempelwaarde van 10μg/m3 gemiddelde overstegen. De meer sensoren in een klein gebied oplichten, hoe donkerder oranje de weergave.

Het probleem hiermee is dat een gebied met minder of geen sensordichtheid dan niet oplicht, terwijl er wel vervuiling is. Dus de correcte weergave van mijn timelaps is dan erg afhankelijk van een gelijke verdeling van het aantal sensoren op de route. Dat geeft immers het betrouwbaarste beeld maar is dit ook het geval?

Het was die dag zuid-oosten wind, en heb daarom een vierkant in NL geselecteerd van sensoren die in de route lagen. Beetje meer dan noodzakelijk, Rotterdam en Apeldoorn horen niet tot de route. Maar is geen probleem. In onderstaande plaatje is de route met rood aangegeven. Wat opvalt is dat er veel sensoren zijn rond Arnhem en Utrecht. Na Utrecht richting Amsterdam is dichtheid minder en in Amsterdam en IJmuiden neemt dichtheid weer toe.



Ik vermoed dat de timelaps daarom af en toe pauzeert bij die plaatsen waar een hoge dichtheid is terwijl in het echies de wolk gewoon stevig doorgaat. 

Als proef op de som een andere timelaps die niet is gebaseerd op de dichtheid van sensoren maar op de werkelijke geconstateerde gemiddelde uitstoot in een gebied.


En inderdaad zie je dat de wolk zich sneller richting Amsterdam, IJmuiden verspreid (rond 13:00) dan in eerste timelaps (rond 14:00). Maar deze weergave is misschien getrouwer maar niet echt een blikvanger. Heb ik dus ook niet gebruikt in diverse posts. Dus moraal van dit verhaal is dat deze burger wetenschapper in wording (nog) niet ongevoelig is voor wat het oog wil.


Dank voor het lezen,

Reinier Straatemeier
Burgerwetenschapper in wording

Reacties

Populaire posts van deze blog

Fijnstof uitstoot rondom de lockdown (deel I)

Ideetje voor mijn eerste data project met sensoren

Arnhem Centrum: fijnstof rondom lockdown, aangepaste conclusie (deel IV)